Spoštovani.

 

Uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. S ciljem, da podamo verodostojne informacije o teh izdelkih šolskim delavcem in staršem, v marcu ponovno 2024 pripravljamo dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom.

 

Vljudno prosimo, da šole vabilo posredujete šolskim delavcem na šoli in tudi staršem učencev/dijakov vaše šole, da se bodo lahko udeležili predavanja. Glede na to, da uporabo teh izdelkov beležimo že pri otrocih in mlajših najstnikih ter glede na to, da govorimo tudi o preprečevanju uporabe teh izdelkov, vas prosimo, da vabilo posredujete šolskim delavcem in staršem vseh razredov/letnikov vaše šole.

 

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

 

Predavanji bosta potekali (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat) v:

ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 16 uri in

sredo, 27. 3. ob 16 uri.

 

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/6f1533d5

Prijava je možna do vključno petka, 8. marca za prvo predavanje in do vključno ponedeljka, 26. 3. za drugo predavanje oziroma zapolnitve prostih mest.

 

Prijavljenim bomo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

 

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

 

Več informacij o različnih izdelkih s tobakom ali nikotinom lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle. Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

 

S prijaznimi pozdravi,

 

sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

 

mag. Branka Đukić,

Enota za nenalezljive bolezni

NIJZ – Območna enota Ljubljana
Zaloška cesta 29, SI-1000 Ljubljana
t +386 1 586 39 16

branka.dukic@nijz.si

www.nijz.si

Dostopnost