Zaključek bralne značke učencev od 1. do 5. razreda

V četrtek, 20. 4. 2023, ob 8.30 so imeli učenci od 1. do 5. razreda matične in podružnične šole zaključek bralne značke. Našo šolo je obiskal gospod Sebastijan Pregelj. Za uvod je prebral eno izmed krajših poučnih zgodb o Medu in Pujsiju. Predstavil je delo pisatelja in nekaj svojih najbolj znanih otroških knjig. Veliko učencev je namreč bralo njegove knjige o dečku Brinu in koliščarjih in so te knjige poznali. Pripovedovanje o nastajanju njegovih zgodb se je prepletalo z branjem krajših odlomkov iz knjig. Učenci so gostu zastavili tudi nekaj zanimivih vprašanj. Na koncu sta gospod Pregelj in gospa ravnateljica s pomočjo razredničark učencem, ki so zaključili letošnjo bralno značko, podelila priznanja. Vsem učencem sta čestitala ter jih spodbudila k nadaljnjemu branju in opravljanju bralne značke.

Zapisala: Klavdija Janež in Neža Lesar

Športni dan 1. triade: DRSANJE (jan 2023)

V torek, 10. 1. 2023, sredo, 11. 1. 2023 in petek, 13. 1. 2023 so potekali športni dnevi za učence 1. triade in podružnične šole Sv. Gregor. Odpeljali smo se do drsališča v Ribnici, kjer smo se najprej preizkusili v drsanju. Pri tem so nam pomagali pingvini, ki so jih lahko učenci potiskali pred seboj. Po malici smo se odpravili še na krajši pohod do posestva Ugar ali po Ribnici. Dnevi so potekali v prijetnem in sproščenem vzdušju. Nekateri učenci so zelo hitro napredovali pri drsanju. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, saj ni bilo premrzlo.

Zapisala: Klavdija Janež

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 v šoli in v vrtcu

18. novembra 2022 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo

Prvo šolsko uro smo namenili pogovoru, kaj je namen tradicionalnega zajtrka. S Tretjo triado, ki je ta dan imela tehnični dan, so se pogovorili o odgovornosti do hrane – pomen sezonske hrane (pogovor prek aplikacije slido.com in ppt predstavitve) in onesnaževanju, ki ga prinesejo npr. dolg transport, problem škropljenja živil in skladiščenje živil.

Drugo uro smo si privoščili medeni zajtrk s tradicionalnimi sestavinami slovenskih pridelovalcev. Zajtrka se je udeležil tudi župan Blaž Milavec in čebelar Ludvik Ambrožič, ki se je kot čebelar v čebelarski opremi predstavil vrtčevskim otrokom.

Živila za zajtrk so nam dostavili:

  • kruh (Pekarna Pečjak, Škofljica),
  • domače maslo (Ekološka kmetija Kocjančič, Kočevska Reka)
  • eko mleko (kmetija Premrov z Gline in kmetija Kocjančič s Kočevske Reke),
  • Sodraški med (Ludvik Ambrožič, Sodražica)
  • slovensko jabolko izbrane kakovosti (kmetija Karlovček, Šentjernej)

Po zajtrku so se učenci zbrali v telovadnici, kjer so skupaj z otroki in vzgojiteljicami iz vrtca zapeli Slakovega Čebelarja.  

Tretja triada je nadaljevala z dejavnostmi priprave zdravih napitkov (smuthijev) in prigrizkov (presne kroglice) ter veganskih polpetov. Na koncu so učenci jedi in napitke degustirali.

V vrtcu so ta dan namenili dejavnostmi, povezanimi s tem dnem in prav vsaka skupina je poskrbela za posebno dekoracijo mize. V tednu pred medenim zajtrkom so se po skupinah ustrezno starosti pogovarjali o pomenu čebel, zgradbi in življenju čebel, o zdravi prehrani ipd. Izdelovali so likovne izdelke na temo življenja čebel ter poslušal različne pesmi in zgodbe, v katerih je glavni lik čebela (npr. Od cveta do cveta, Pesem o čebeli, Zgodba o čebeli Adeli, Čebela Sivka v deželi Medelandiji, čebela in jaz, Čmrlj Brundek). Nekateri so si ogledali v okolici Sodražice pravi panj in po ogledu izdelali maketo za svojo skupino.

Vzgojiteljica predšolskih otrok – pomočnica vzgojiteljice Urška R. Milavec, ki je tudi sama čebelarka, je obiskala skupine po celotnem vrtcu ter otrokom pokazala, katero opremo in  pripomočke potrebuje čebelar pri svojem delu in čemu določeni pripomočki služijo. Otroci so lahko tudi okusili čebelje izdelke: propolis, cvetni prah in med.

Zapisali: Jana Benčina, organizatorka šolske prehrane in Tadeja Topolnik, pomočnica ravnateljice

Literarni natečaj Prisedite k moji mizici

V mesecu novembru so učenci pravljično lutkovne delavnice sodelovali na likovnem in literarnem natečaju z naslovom Prisedite k moji mizici, ki je potekal med 2. 4. in 15. 11. 2022. Natečaja sta bila organizirana v okviru praznovanja 100. obletnice rojstva Ele Peroci. Pri literarnem natečaju je bila izhodišče za ustvarjanje Elina pravljica z naslovom V sredo predpoldne, na podlagi katere so učenci napisali pravljico o sebi. Med vsemi poslanimi izdelki iz celotne Slovenije je nagrado za svoje literarno delo prejela učenka 2. b razreda Iva Pirnat. Skupaj z mamico in mentorico Klaro Petrič Klančar se je 13. 12. 2022 udeležila podelitve nagrad v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani, kjer so podelili 8 nagrad za najboljša likovna dela in 5 nagrad za najboljša literarna dela. Iva je bila najmlajša prejemnica nagrade za eno najboljših literarnih del, za kar ji iskreno čestitamo.

Zapisala: Klara Petrič Klančar

KUBO dan 1. triade (29. in 30. nov 2022)

V torek, 29. 11. 2022 in sredo, 30. 11. 2022 so imeli učenci 1. triade tehniški dan. Obiskali so nas mentorji iz Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Učenci so spoznali osnovne operacije in aktivnosti, ki jih izvaja KUBO robotek. Naučili so se preprostega programiranja in izpolnjevanja ukazov s pomočjo ploščic TagTile. Na zemljevidu aktivnosti so izdelovali poti, po katerih se je premikal KUBO. Učenci 1. in 2. razredov so v šolo prinesli veliko odpadnih kartonastih škatlic in tulcev, iz katerih so v dvojicah ali skupinah izdelali robote, drugošolci so robote tudi pobarvali. Nastali so različni pisani roboti z zanimivimi glavami in okončinami.

Zapisala: Klavdija Janež

Športni dan 1. triade (14. nov 2022)

V ponedeljek, 14. 11. 2022, so imeli učenci 1. triade športni dan. Najprej so se skupaj z učiteljicami dobro ogreli s tekom in gimnastičnimi vajami. Nato so se preizkusili v različnih športnih aktivnostih, kot so vadba na poligonu, plezanje na plezalni steni, skok v daljino, hokej v dvorani, skok v višino, plezanje po žrdi in še marsičem. Tretješolci so se na koncu pomerili tudi v igri med dvema ognjema. Učenci so povedali, da so jim bile najbolj všeč tiste dejavnosti, ki so jih preizkusili prvič, npr. plezanje na plezalni steni, plezanje po žrdi in hokej.

Zapisala: Klavdija Janež

Gostili smo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

V četrtek 7. oktobra smo gostili na šoli Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, kjer so predstavili svoje delo in življenje z invalidnostjo ter izvedli delavnice preventive in osveščanja v okviru programa »Gibalna oviranost ni ovira«

Obisk Vojaškega muzeja v Pivki

V ponedeljek, 4. oktobra,  so usi čenci 9.a razreda ogledali Vojaški muzej v Pivki, stroške prevoza in ogleda je doniralo učencem OZVVS  Ribnica. Ustavili smo se tudi pri spomeniku Rudolfa Maistra na Uncu.

Dostopnost