NA OŠ SODRAŽICA SMO  PODELILI  ŠOLSKE PREŠERNOVE NAGRADE

 

Na osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja Sodražica smo  se v sredo 7. februarja poklonili Prešernu in drugim kulturnim ustvarjalcem slovenske besede. Pripravili smo  kulturno prireditev ob sodelovanju učencev šole, ki so pokazali svojo ustvarjalnost na glasbenem, besednem in dramskem področju. Večer je bil  posvečen slovenski besedi in knjigam, ki  nam bogatijo življenje. Posebno zbirko knjig smo prinesli na oder, da  so nam misli, besede, pesmi  in zgodbe iz njih obogatile tokratni kulturni večer.  Sprehodili smo se od prvih besed v slovenščini izpred več kot tisoč let, do  Trubarjevega  Abecednika, Jurčičevega Desetega brata in do ustvarjalcev  najsodobnejših literarnih del.  

 

Kulturni program prireditve so pripravili učenci  predmetne stopnje pod mentorstvom Lucije Petelinšek,  Tadeje Topolnik in Mojce Šilc,  člani mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Mojce Kramar Gorinšek in  učenci  naše šole, ki obiskujejo pouk v glasbeni šoli Ribnica. Predstavili so se   z več instrumenti, na flavti Eva Škulj pod mentorstvom Vanje Tomca in  s harmonikarsko spremljavo mentorice Slavice Marinkovič,  na flavti Janja Glavonić pod mentorstvom  Barbare Gorše,  na kitari  Ela Maxine Košir in Ajda Arko pod mentorstvom Pavle Lušin,  na violini Iza Levstek, Maja Levstek in Lovro Kljun pod mentorstvom Ksenije Abramović in na klavirju Eva Adamič pod mentorstvom Elene Metelko. Koordinatorici tokratne kulturne prireditve Lucija Petelinšek in Katarina Valentič sta poskrbeli za celotno podobo dogodka v katerem so si domiselno sledile točke kulturnega programa z zvočnimi posnetki  izbranih knjižnih besedil.

 

Na prireditvi  smo že dvanajstič podelili Šolske Prešernove nagrade. Priznanje šole in knjižno darilo  učencem devetega razreda je znak zahvale za sodelovanje na šolskih in občinskih kulturnih prireditvah v času osnovnošolskega izobraževanja. Enajst  devetošolcev je s svojo ustvarjalnostjo in aktivnim sodelovanjem na številnih kulturnih prireditvah  pustilo bogat kulturni pečat šoli in kraju.

Šolsko Prešernovo nagrado 2018 so prejeli: Eva Barbara Adamič, Aljaž Adamič,  Staša Arko, Karin Arko,   Jurij Kočar,  Ela Maxine Košir,  Aneja Kavo, Zara Kordiš, Patricija Levstek, Alen Mohar in Lejla Okić.

 

Tudi v letošnjem šolskem letu je na šoli od septembra do februarja potekal tradicionalni likovni projekt. Letošnja tema  šolskega  projekta so bile »SLOVENSKE LIKOVNE UMETNICE«.  V okviru projekta so učenci likovno ustvarjali po predhodnem spoznavanju slovenskih likovnih umetnic. Sodelovali so učenci od 6. do 9. razreda.  Podrobno so se seznanili z deli Marlenke Stupica, Marije Lucije Stupica, Anke Hribar Košmerl in Metke Krašovec. Rdeča nit,  ki teče skozi slikarsko poetiko naših umetnic, je iskanje lepote kot tistega ideala, ki se mu človek lahko približa. Ena izmed umetnic, Metka Krašovec,  je zapisala, da je njena umetnost potovanje po subtilnem robu čutnih zaznav. S svojimi slikami išče tišino, ki zveni.

 

Tudi naši učenci so iskali lepoto v umetnosti skozi različne likovne tehnike.

Učenci 6. razreda so poustvarjali ob ilustracijah Marlenke Stupica.  Lotili so se izdelave izvirne risbe (brez šablonskih podob) in z likovno spremenljivko velikosti. Učenci 7. razreda  so  poustvarjali ob ilustracijah Marije Lucije Stupice in sicer v kakovostnem kontrastu  in z  zmanjševanjem barvne moči. Osmošolci so poustvarjali ob risbah Anke Hribar Košmerl. Lotili so se likovnega problema s prostorskimi ključi in grafično  modelacijo. Učenke in učenci 9. razreda pa so  poustvarjanje ob slikarskih delih Metke Krašovec v linerani perspektivi.  Ustvarjali  so portret ženske.

 

Projekt sta vodili mentorici,  profesorica za likovno umetnost, Renata Tegelj Lesar,  in knjižničarka, Jelka Dežman.

 

Nastali so enkratni  likovni izdelki. Vse izdelke je komisija natančno pregledala in ocenila. Kriteriji za izbiro so izvirnost motiva, izvedba likovne tehnike ter uspešnost reševanja likovnega problema. Projekt se je zaključil s skupinsko razstavo izdelkov vseh učencev v avli šole ob kulturnem prazniku.

Nagrajenci letošnjega projekta, ki prejmejo priznanja in posebno nagrado – obisk kulturne prireditve   so:

Iz 6. a  razreda: David Adamič, Janja Glavonjič, Sara Grosar, Vid Kranjc, Maja Marolt, Vid Merhar, Luka Ogrinc , Aljaž Pakiž.

Iz 7. a   razreda: Julija Adamič, Simon Bartol, Klara Debeljak, Lovro Kljun, Maja Levstek, Lara Mihelič, Sara Prijatelj, Maša Šijanec, Nejc Vetrih.

 

Iz 8.a razreda: Nik Ambrožič, Rok Arko, Kristjan Gornik, Laura Hočevar, Anej Kuhelj, Tanja Ogrinec, Ana Perušek, Ines Šega

 

Iz 9.a razreda: Eva Barbara Adamič, Staša Arko, Aneja Kavo, Jurij Kočar, Zara Kordiš, Ela Maxine Košir, Patricija Levstek, Alen Mohar, Vid Petrič, Tiln Starčević.

 

Z aktivnim sodelovanjem učencev v  šolskem  projektu smo odprli še eno okno v svet spoznavanja slovenske likovne umetnosti in spoznavanja bogatih umetniških poti ustvarjalk ter  doživljanja umetnosti skozi sliko.  Tudi v bodoče se bomo trudili, da bomo likovno ustvarjalnost in kulturo živeli in prenašali naprej na mlade.

 

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica

Dostopnost